Krachttraining

Er bestaan veel redenen om naar de sportschool te gaan. Het merendeel van de mensen komt echter voornamelijk om aan zijn of haar gezondheid te werken. Tegenwoordig gaat het dan ook veelal om gewicht verliezen. Vaak wordt hierbij gedacht aan de cardio-toestellen en niet aan krachttraining. Men beseft helaas nog niet altijd dat juist krachttraining zéér geschikt is om af te vallen!
 

Krachttraining voor iedereen.

Dat krachttraining alleen geschikt is voor mensen die heel gespierd willen worden is niet waar. Daarnaast is het ook niet alleen voor mannen en hoef je niet bang te zijn dat je er uit gaat zien als een bodybuilder. Krachttraining is juist zeer geschikt en belangrijk voor iedereen! Elk lichaam bestaat uit vele spieren en deze spieren moeten sterk en krachtig zijn om alle bewegingen effectief en pijnloos uit kunnen voeren.

Krachttraining is in feite niets anders dan het doen van spierverstevigende oefeningen. Het doel van deze oefeningen is om de spieren onder weerstand samen te laten trekken, de weerstand dus te overwinnen. Er zijn verschillende apparaten waarmee je verschillende spiergroepen kunt trainen. Ook kun je aan spiertraining doen door alleen je lichaam te gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het doen van push-ups en buikspieroefeningen op de grond.

Tijdens het trainen van je spieren zorg je er eigenlijk voor dat ze beschadigd raken. Dit klinkt verkeerd, maar is eigenlijk heel goed. Als jij je spieren hard genoeg traint ontstaan er kleine scheurtjes in de spiervezels binnenin de spieren. Na de training zal het lichaam er alles aan doen om deze scheurtjes te herstellen én de spieren een stukje sterker maken voor het geval het lichaam weer zo’n zware klap te verduren krijgt. Doordat je iedere keer net iets sterker wordt, kun je langzaam maar zeker zwaardere gewichten aan. Zo word je steeds sterker!
 

Voordelen van krachttraining

Sporten is natuurlijk zeer belangrijk, alle verschillende vormen hebben hun verschillende effecten op het lichaam. Krachttraining op zich heeft meer specifiekere voordelen in vergelijking tot veel andere sporten:

  • De spieren worden groter en sterker
  • Het lichaam leert spieren beter en effectiever aansturen
  • De kans op rugklachten verminderd omdat de spieren in de romp sterker worden
  • De lichaamshouding verbetert, dit verminderd klachten overal in het lichaam en verbetert prestaties
  • De botdichtheid neemt toe. Dit verlaagd de kans op botbreuken, zeker ook voor ouderen!
  • Verminderde kans op ziektebeelden als diabetes en hart- en vaatziekten
  • Verlaagt het cholesterolgehalte en de bloeddruk
  • Je voelt je sterker, krachtiger, zelfverzekerder en veel energieker.


Zoals gezegd is gewichtsverlies een zeer belangrijke doelstelling. Gewichtsverlies wordt hoofdzakelijk gerealiseerd door een negatieve energiebalans. Dit betekent dat je meer energie moet verbranden dan dat er binnen komt. Uiteraard is voeding hiervoor van belang maar voor veel mensen is dat niet haalbaar of betekent dit dat zij zeer weinig gaan eten, iets dat zeer ongezond is! Dit betekent dat je energieverbuik omhoog geschroeft moet worden.

Door middel van krachttraining bouw je meer spiermassa op. Spiermassa is in tegenstelling tot vet, actief weefsel dat energie verbruikt. Vetcellen verbruiken geen energie, maar dienen als opslagplaats hiervoor. Doordat spieren energie nodig hebben om te werken verbranden ze calorieën. Het is dus duidelijk dat als je meer spiermassa hebt, je lichaam meer energie verbrandt. Dit geldt ook in rust! Je rustmetabolisme (energieverbruik in rust) neemt toe waardoor je de hele dag door meer energie verbrand, ideaal dus!

Krachttraining heeft dus vele voordelen en is geschikt voor iedereen, wij helpen je graag op weg met een plan op maat!


 

Meer informatie

Cookie instellingen